Head

Het menselijk brein
begrijpen

Hoe functioneert het brein?

Het menselijk brein maakt slechts 2% uit van het totale lichaamsgewicht, maar gebruikt maar liefst 20% van alle energie uit uw lichaam. Het consumeert niet alleen deze energie maar gebruikt ook nog eens een vijfde van de zuurstof uit iedere ademhaling. Het brein scheidt de inkomende informatie en sorteert het op basis van hoe lang het moet worden bewaard. Informatie die slechts een paar seconden nodig is, wordt verzameld en opgeslagen in het sensorische geheugen. Daarna wordt die informatie ofwel gewist, ofwel doorgestuurd naar het kortetermijn- of werkgeheugen, waar het gewoonlijk 30 seconden blijft. Daarna wordt de informatie doorgestuurd naar het langetermijngeheugen, alwaar het wordt opgeslagen. Het brein heeft twee types langetermijngeheugen. Het procedurele geheugen onthoudt acties en gewoonten die door lange training zijn gevormd. U vertrouwt op dit geheugen zonder dat u zich daarvan bewust bent. Het declaratief geheugen is het domein van de geest, van namen, woorden en uitdrukkingen.

Brain nl
Synapses

Hoe werkt breintraining?

Uw brein is een complexe, levende computer, een wereld die bestaat uit meer dan 100 miljard zenuwcellen. Als u deze allemaal achter elkaar zou leggen dan krijgt u de lengte van 1,5 miljoen voetbalvelden en kunt u de aarde maar liefst 4,5 keer rond. Elke hersencel of neuron is op bijzonder complexe wijze verbonden met andere cellen eromheen. Iedere neuron kan enkele duizenden verbindingen maken met andere neuronen. Deze verbindingen tussen neuronen heten synapsen en zij spelen een rol bij het versnellen van de signalen die door de hersencellen worden verzonden. Neuronen zijn de enige cellen van het menselijk lichaam die zich niet delen. Ook sterven zij niet om te worden vervangen door nieuwe neuronen. De neuronen waarmee je bent geboren moeten je hele leven meegaan, maar je kunt wel hun verbindingen verbeteren en versterken door ze te trainen. Het is alsof er een extra rijstrook bij de snelweg is geopend: uw brein werkt sneller bij hetzelfde aantal verbindingen.

Waarom zou u uw brein trainen?

Wetenschappers hebben lang gedacht dat als de hersencellen zich niet delen, er geen enkele manier is om de kracht van het brein groter te maken dan de mogelijkheden die u bij uw geboorte heeft meegekregen. Recent hebben wetenschappers echter vastgesteld dat het brein in staat is om zijn bedrading beter en sterker te maken. In ons dagelijks leven zijn wij tegenwoordig continu verbonden met moderne technologie, maar zijn wij wel ingeschakeld? Breintraining houdt het brein gezond en actief door steeds uw synapsen te prikkelen. Deze prikkels versterken de verbindingen tussen de neuronen, waardoor uw brein sneller en capabeler wordt. Door te trainen neemt de zuurstof-en nutriƫntentoevoer naar de actieve neuronen toe, waardoor uw hersenen langer gezond blijven.

Age generation